CREF behandeling

CREF staat voor Circle Reprint Emotional Foundation.

De CREF-methode geeft inzicht in hoe het is gesteld met jouw basisvertrouwen. Het basisvertrouwen wordt gevormd aan de start van je leven, zelfs al tijdens de conceptie en de tijd in de baarmoeder. Door indrukwekkende gebeurtenissen kan het basisvertrouwen minder goed ontwikkeld of aangetast zijn, waardoor je dus op zeer jonge leeftijd strategieën leert inzetten om ‘te overleven’.

Ooit hebben die overlevingstrategieën dus voor jou gewerkt, maar op een gegeven moment werken ze niet meer of werken ze juist tegen je. Je krijgt last van:

 • een burn-out
 • ondefinieerbare angst(en)
 • hechtingsproblemen
 • post-traumatische klachten (PTSS)
 • onzekerheid
 • alles onder controle willen/moeten houden
 • onverklaarbare onrust
 • geen relatie(s) kunnen of durven aangaan
 • etc.

Je kunt er niet precies je vinger opleggen, maar er is altijd iets op de achtergrond wat aanwezig is en wat jou uit je kracht haalt.

De CREF-Methode maakt het mogelijk om deze hardnekkige klachten en patronen succesvol te behandelen.

Tijdens CREF-behandeling, maak ik onder andere gebruik van de volgende technieken en interventies:

 • EMDR
 • NLP
 • delenwerk
 • hypnotherapie
 • visualisaties
 • opstellingen

Tevens maak ik tijdens een behandeling gebruik van het inzetten van paarden en dolfijnen. Beide diersoorten zijn vlucht- en kuddedieren en hebben veel overeenkomstige gedragingen. Ze zijn alert op onze non-verbale communicatie en reageren hier zonder oordeel, instinctief op. Hierdoor spiegelen zij dat wat er in jou gebeurt. Deze feedback geeft zeer waardevolle inzichten in jouw proces, waar je weer mee verder kunt. Dieren zijn in staat om dit proces te ondersteunen, te verdiepen of te versnellen.

CREF met paarden

Het is mogelijk om tijdens jouw behandeltraject een paard in te zetten. Het paard reageert namelijk op een prachtige en oordeelloze wijze op jouw lichaamstaal, het spanningsniveau in je lichaam en verhoogde hartslag. Het is hierdoor vaak gemakkelijker te zien, te begrijpen en te accepteren wat er bij jou speelt, dat wat vaak voor jezelf nog niet zichtbaar was. Het huidcontact met het paard zorgt voor een gevoel van veiligheid en van gedragen worden, wat belangrijk is bij het opvullen van de basisbehoeften.

De sessies met paarden vinden plaats op de Tinkerhoeve in Zenderen.

CREF met dolfijnen

Het inzetten van dolfijnen behoort ook tot de mogelijkheden binnen een behandeltraject. Een dolfijn reageert overeenkomstig een paard en zal instinctief datgene spiegelen wat er onbewust bij jou speelt. Het is gebleken dat het (samen)werken met dolfijnen veel inzicht geeft in patronen en overtuigingen, maar brengt ook informatie naar de oppervlakte over de oceanische tijd die je hebt ervaren in de baarmoeder.

De sessies met dolfijnen vinden plaats op de vrijdag in het Dolfinarium in Harderwijk. Respectievelijk in de Onderwaterruimte of in het water achter de koepel.

Behandeltraject

Stap 1

Voordat een traject van start kan gaan, vindt er een intakegesprek en uitgebreide anamnese plaats. In combinatie met jouw helder geworden hulpvraag, wordt het traject ingezet.

Stap 2

In de tweede sessie, ga ik met jou en met behulp van de CREF-cirkel, in beeld brengen in welke mate jouw levensbehoeften opgevuld zijn. Dit inschalen van de levensbehoeften kan zowel in mijn praktijk, als op het paard plaatsvinden.

Stap 3

Per sessie wordt gekeken aan welk onderwerp of welke levensbehoefte gewerkt zal gaan worden. Dit kan een actueel onderwerp zijn, een specifiek voorval, een terugkerende situatie of angst. Hierin neem jij de leiding.

Aanmelden

Tijdsduur

Soms is het nodig om in eerste instantie wekelijks een sessie in te plannen. Doorgaans zitten er 2-3 weken tussen de sessies.
In het verdere traject zullen er steeds langere periodes tussen de sessies zitten, omdat je steeds beter in staat zult zijn je eigen behoeften op te vullen.

Tarieven

Intakegesprek

60 tot 90 minuten

€ 95,-
(inclusief 21% BTW)

CREF-behandeling

60 tot 90 minuten

€ 95,-

CREF-behandeling met paard

60 tot 90 minuten

€ 120,-
(inclusief 21% BTW)

CREF-behandeling met dolfijnen in onderwaterruimte

60 tot 90 minuten

€ 105,-
(inclusief 21% BTW)

CREF-behandeling met dolfijnen in water

60 minuten

€ 180,-
(inclusief 21% BTW)

Geregeld kun je bij je werkgever aanspraak maken op een budget voor persoonlijke ontwikkeling en ondersteuning. Hoe zit dat bij jou?

Een afspraak dient minimaal 24 uur van te voren te worden afgezegd. Bij geen of een te late afzegging ben ik genoodzaakt de gereserveerde tijd in rekening te brengen. Dit geldt voor alle diensten van Es-senses.

“Van overleven naar leven ”

De enige weg naar buiten, is er dwars doorheen

Met diepgaand inzicht in jouw gevoelens en behoeften, kunnen lichamelijke klachten verdwijnen

Emotionele verbinding is zacht en zonder oordeel zijn over wie je bent