De noodzaak om goed gegrond te zijn kom ik elke dag tegen, zowel binnen de praktijk als in mijn eigen leven.

Wat is gronden eigenlijk, hoe doe je dat en waarom is het zo belangrijk?

Gronden of aarden worden gelukkig als steeds minder zweverige termen ervaren. Steeds meer mensen weten wat het betekent.
Gronden of aarden is heel simpel gezegd het verplaatsen van je aandacht van je hoofd naar je voeten.

Wij leven in een maatschappij waar er veel aandacht gaat naar het dingen uitdenken, vooruitdenken en plannen. De energie in ons lichaam verplaatst zich naar boven, waardoor we steeds minder vaak in het onderste gedeelte van ons lijf aanwezig zijn.

Dit kan heel veel verschillende klachten geven, zoals koude voeten, je uit balans voelen, je angstig voelen, onrustig zijn, hoofdpijn, druk in je hoofd zijn en ga zo maar door.

Wanneer je op zo’n moment je aandacht bewust naar beneden zou verplaatsen, tot in je voeten, dan kun je veel van die klachten meteen voelen wegebben.

Veel mensen hebben last van angsten. Veelal helpt het al om dus jezelf te gronden, je aandacht dus naar beneden te brengen. Vanuit die gegronde positie kijk je vaak al heel anders aan tegen de dingen waar je bijvoorbeeld tegenop ziet. Vaak merken de deelnemers van de meditatiecursus dat de angsten aan kracht verliezen en soms gewoon helemaal niet meer aanwezig zijn als ze gaan gronden.

En dit klopt, want wanneer je stevig staat met je aandacht in de onderkant van je lichaam, sta je sterk, hebben invloeden van buitenaf veel minder impact en ben je veel flexibeler om mee te bewegen met dat wat je in je leven tegenkomt.

Net als een boom die stevig met zijn wortels in de grond staat, kun je niet omvallen. Niet vanuit een strakheid en rigiditeit, maar vanuit een basis en stevigheid.
Dit geeft vertrouwen, rust, verdieping, zelfvertrouwen, innerlijke veiligheid.

Je haalt dan de veiligheid en kracht uit jezelf en bent steeds minder afhankelijk van de mening van een ander. Hoe hoger je zit met je aandacht in je lichaam, hoe vatbaarder je bent voor wat de ander van je vindt en hoe sneller je ‘omvalt’ bij tegenslag.

Oefening:
Ga staan met je beide voeten stevig op de grond. Je wordt je bewust waar op dit moment de meeste aandacht zit in jezelf (in je hoofd, je borstgebied of misschien zelfs buiten je lichaam?).
Dan laat je je aandacht steeds dieper zakken in je lichaam. Je loopt met je aandacht door je borst en buik naar beneden, vervolgens door je benen naar je voeten en maakt echt contact met je voeten en hoe zij op de grond staan. Waar voel jij dat je voeten de grond raken?
Dan stel je je voor dat er vanuit je voetzolen wortels groeien die diep de aarde ingaan. Je maakt ze ook zo breed mogelijk. Zie het zo helder mogelijk voor je en voel wat deze gronding met je doet.

Hoe vaker je deze oefening doet des te sneller kun je je gronding voelen en neerzetten.
Het neemt maar een paar minuutjes van je tijd, maar geeft je zoveel ervoor terug.

Mocht je meer willen doen met gronding, dan ben je van harte welkom bij de meditatiecursus.Tijdens de meditatie is veel aandacht voor gronding en krijg je elke les een andere manier van gronden aangereikt, zodat je kunt kiezen uit een breed scala aan grondingen, waaruit je uiteindelijk je eigen favoriete oefeningen kunt samenstellen.