Hoe vaak sta jij eigenlijk even stil bij jezelf en vraag je je af hoe je je voelt?

We zijn het eigenlijk helemaal niet gewend om onszelf deze vraag te stellen of hier mee bezig te zijn. Het leven gaat door met alles wat je daarin tegenkomt en mensen vragen je wel hoe het met je gaat, maar vaak is het antwoord dan ‘goed of het gaat’. Of zelfs prima of uitstekend! Maar is het dan ook werkelijk zo of geef je op dat moment maar een gewenst antwoord?

Hoe zou het zijn wanneer iemand echt gemeend aan je zou vragen ‘hoe voel je je’ in plaats van ‘hoe gaat het met je’?

De vraag ‘hoe voel je je’, heeft als effect dat je aandacht naar binnen wordt uitgenodigd. Je gaat in je lijf en gevoelsleven op zoek naar hoe het nu werkelijk met je is in plaats van in je hoofd te bedenken hoe het met je gaat.
Want als je op zoek gaat in je hoofd naar hoe het me je gaat, dan is het over het algemeen goed. Veel belemmerende overtuigingen zitten dan in de weg zoals ‘je moet niet zeuren, stel je niet aan, je hebt niets om over te klagen’ en vul die van jou zelf maar in. Hierdoor sta je jezelf niet toe te erkennen hoe je je op dat moment voelt.

Maar bij de vraag ‘hoe voel je je’, gaat een ander proces in werking. Je gaat automatisch met je aandacht naar je lichaam en voelt plotseling dat drukkende gevoel op je borst, waar je je voorheen niet bewust van was.
Door steeds vaker af te stemmen op de signalen van je lichaam of door jezelf geregeld de vraag te stellen hoe je je voelt, leer je steeds gerichter te voelen wat je voelt. En in eerste instantie kom je misschien uit op de basisemoties, ik voel me bang, blij, boos of verdrietig. Maar op een gegeven moment vind je steeds gemakkelijker woorden die nog passender omschrijven wat je voelt. ‘Enthousiasme, wrok, verbittering, woede, onzekerheid, tevredenheid’.De eerste stap is jezelf deze vraag te durven stellen en vervolgens open te staan voor wat je echt voelt, zonder dat je hoofd bedenkt dat het niet mag. Het gaat over echt in verbinding te komen en te blijven met je emoties en gevoelens.

Een zeer effectieve affirmatie hierbij is:

  • Alles wat ik voel is oké.

Door dit keer op keer te herhalen komt er verzachting, erkenning, ruimte en kunnen de emoties die je vaak met alle macht en kracht hebt weggeduwd, zich openen en transformeren.