In mijn blogverhalen schrijf ik over thema’s en ervaringen die cliënten met mij delen en waar ik mij door geraakt en geïnspireerd voel. De afgelopen weken kom ik bij veel mensen hetzelfde thema tegen dat luidt: hoe zorg ik goed voor mijzelf, zonder dat ik mij laat afleiden.

Ken je dat, dat je weet wat goed voor je is en dat je heel goed voelt wat je nodig hebt, maar dat je juist datgene niet doet of uitstelt wat het beste voor je is?

Ik hoor geregeld van de deelnemers van de meditatie-app dat ze heel graag door willen gaan in de komende maand met de meditatiereeks, maar dat het hen niet lukt om dagelijks de 6-minuten meditatie te beluisteren.
Druk op het werk, gevulde dagen met de kinderen, geen geschikt moment gevonden om de meditatie te doen, etc.
Maar………………… als ik de meditatie wél doe, doet het me goed, brengt het me rust, ervaar ik een boost die de hele dag doorwerkt etc.

Waarom doen we dan juist niet datgene wat goed voelt?

Door negatieve overtuigingen, onbewuste afweermechanismen, het ego wat graag in het lijden blijft hangen en vaak ook de angst voor wat het emotioneel los kan gaan maken, zorgen er voor dat we zoeken naar allerlei afleidingen. Afleidingen in werk, gezin, maar ook in uren surfen op het internet.

Een cliënt zei afgelopen week: waarom zou ik niet in plaats van dat ik op Facebook doelloos rondkijk, die 6 minuten voor mezelf pakken? Ze was oprecht verbaasd dat 6 minuten voor jezelf nemen een hele opgave is, maar dat er gedachteloos zomaar een half uur verstrijkt door op het internet rond te zwerven.

Om echt te kunnen slagen in goed voor jezelf zorgen is het natuurlijk belangrijk om bewust te worden van je ondermijnende gedachten en overtuigingen over jezelf.
Daarnaast helpt het ook om een duidelijke afspraak met jezelf te maken over wanneer je (in dit geval gaat het over mediteren) dit gaat doen. Zoek het beste moment voor jezelf gedurende de dag. Het beste moment waarvan je zeker weet dat het het meeste kan van slagen heeft. Bijvoorbeeld na het tandenpoetsen en voor het naar je werk gaan, of voordat je om 20.00 uur het journaal gaat kijken of meteen na het opstaan.
Net als dat douchen een vast onderdeel van je dag is, kun je dit ook tot een vast dagelijks ritueel maken. Een vast moment inlassen in je dag, helpt je enorm om een nieuw patroon in te slijten. Dit inslijten van een nieuw patroon heeft doorgaans 30 tot 40 dagen nodig om echt te kunnen beklijven. Dit vraagt dus wel discipline en een commitment van jezelf. Wanneer je merkt dat deze woorden weerstand bij je oproepen, is het wellicht interessant om dat te gaan onderzoeken.

Ook het zetten van de (meditatie)afspraak met jezelf in je agenda kan ondersteunend zijn. Net zo goed dat je op tijd wilt zijn voor de afspraak met een ander, doe je dit op deze manier ook voor jezelf en zorg je dus goed voor jezelf.

En uiteindelijk zul jij wellicht ook gaan ervaren dat je het vaste onderdeel in je leven gaat missen wanneer het er niet is. In eerste instantie vraagt het veel van je inzet en doorzettingsvermogen, maar dit betaalt zich uiteindelijk terug in de voordelen en de positieve effecten ervan op langer termijn.

Vragen die hierbij inzicht kunnen geven:

  • Welk moment gedurende de dag is het meest ideaal om je doel om goed voor jezelf te zorgen, te doen slagen?
  • Op welke wijze maak jij afspraken hierover met jezelf?
  • Welke afleidingen zoek of vind jij om er toch niet voor te gaan?
  • En welke belemmerende overtuigingen kom jij hierover in jezelf tegen?

Ik wens je van harte toe dat je jouw manier vindt om steeds beter voor jezelf te leren zorgen.