Emotioneel: Geïrriteerd, sneller huilen,
Lichamelijk: Rugpijn, schouderpijn, moe.
Geestelijk: Sneller dingen vergeten, alles niet zo goed meer kunnen overzien.
Uitspraken: Ik ben zo moe, ik heb het zo druk.
Signalen vanuit de omgeving: mijn agenda heeft geen ruimte meer voor mezelf en mijn partner zegt ‘niet zo naggen’ (zeuren in het Engels).

Dit zijn mijn signalen die aangeven dat ik te ver ben gegaan, te weinig tijd voor mezelf heb genomen, te weinig aandacht aan mezelf heb gegeven.
En wanneer ik deze signalen negeer of niet herken, dan worden de signalen steeds iets duidelijker, heftiger, hardnekkiger.

In mijn geval:Negeren van de eerste signalen: keelpijn.
En toen ik dit signaal ook steeds maar weer negeerde was het volgende signaalstadium: Ziekte van Pfeiffer.

Het vraagt elke dag en elk moment weer afstemming met mezelf om te voelen wat ik nodig heb, wat goed voor mij is en ook wat ik moet laten. Telkens voeling houden met wat er zich aandient en wat ik vervolgens daarin wil en soms ook moet.

Hoe zit het met jou? Heb jij zicht op de signalen die jouw lijf, je emotionele en geestelijke gestel en jouw omgeving jou duidelijk proberen te maken?

Hieronder vind je het signalenlijstje nogmaals, met daarachter de mogelijkheid om jouw signalen in te vullen. Gun het jezelf en neem even de tijd om daadwerkelijk de signalen voor jezelf te benoemen/op te schrijven.

Emotioneel: ………………………………………………
Lichamelijk: ………………………………………………
Geestelijk: …………………………………………………
Uitspraken: ……………………………………………….
Signalen vanuit de omgeving: ……………………
Negeren van mijn eerste signalen: ……………..

Hoe ziet jouw lijstje er op een rijtje uit?
Zijn er dingen uitgekomen die je van jezelf nog niet wist? Hoe is het voor je als je al jouw signalen zo uitgeschreven voor je ziet? Wat voor inzichten heb je gekregen?

Wanneer je voldoende beeld hebt, ga je door naar de volgende vraag:
Welke stappen of veranderingen wil jij gaan maken om de signalen voor te zijn: ……………………………………….

In mijn geval als voorbeeld:
Welke stappen of veranderingen wil jij gaan maken om de signalen voor te zijn:
– elke dag rekken en strekken + mediteren,
– 2 liter water drinken,
– minstens 2 dagen per week vrijmaken en vrijhouden in mijn agenda en dan echt de dingen doen waar ik blij van word (lezen, wandelen, naaien).

Om jezelf te ondersteunen kan het fijn zijn om jouw signalenlijst ergens zichtbaar op te hangen, waar je er geregeld mee geconfronteerd wordt. Hiermee help je jezelf er bewust van te blijven. Daarnaast worden jouw gezinsleden/huisgenoten hier ook op attent gemaakt, zodat zij jou kunnen ondersteunen.
Wellicht heb je nog andere ideeën die jou kunnen helpen bewust te blijven van jouw signalen, zodat jij er vervolgens de praktische stappen en veranderingen aan kunt blijven verbinden.

Ik ben benieuwd wat deze lijst jou brengt of oplevert!