Ons lichaam is een wonderbaarlijk iets. Wanneer ‘het’ het doet, is dit vaak vanzelfsprekend, maar wanneer je pijn of ongemak ervaart dan wordt het lijf vaak als een grote last ervaren. Maar wat wil je lijf je nu eigenlijk vertellen?

Je zou je lichaam kunnen voorstellen als een opslagplaats van alle niet verwerkte ervaringen wat je ooit hebt meegemaakt in je leven, zelfs en vooral in de baarmoedertijd.

Gedurende deze periode, waar jouw basis is gelegd, kan er tijdens de 7 belangrijke hechtingsmomenten iets voorgevallen zijn, wat nu nog steeds (veelal onbewust) een diepe impact heeft op jouw leven en functioneren. Dit is niet iets wat we ons actief herinneren, maar ons lichaam ‘herinnert’ zich dit wel degelijk.

  • Wanneer er niet voldoende ruimte is geweest in de baarmoeder voor jou, kan het zijn dat je gedurende je leven je letterlijk kleiner maakt.
  • Wanneer je op een bepaald moment de navelstreng om de nek hebt gehad, kan het zijn dat je tijdens je leven het gevoel hebt te stikken, geen lucht te krijgen of je hebt het gevoel dat iets je verstikt.

Ook de ervaringen tijdens de geboorte kunnen een grote invloed hebben op jouw leven van nu.

  • Stel je bent heel snel geboren, dan kan het zijn dat je nu de dingen nog steeds heel snel doet of dat je juist ervaart dat het allemaal veel te snel gaat.

Zelf ben ik later geboren dan was uitgerekend en de dokter gaf aan weekend te willen hebben, waardoor hij mijn moeder weëen-opwekkers gaf om het proces te versnellen. Hierdoor ben ik versneld gekomen en was het niet mijn natuurlijke tijd dat ik zelf geboren wilde worden. Het effect hiervan heb ik gedurende mijn leven steeds weer ervaren bijvoorbeeld in het feit dat mensen sneller zijn dan ik, dat ik meer tijd nodig heb dan dat ik krijg, dat wanneer er haast bij komt, ik in een soort kramp schiet. Op het moment dat ik deze geboortekennis over mezelf bewust werd, is er meer rust gekomen en kan ik veel beter voor mezelf zorgen in wat ik nodig heb.

Met behulp van de CREF-methode wordt helder wat er is voorgevallen en hoe jij de tijd in de baarmoeder hebt ervaren.

Door inzicht in en kennis over die periode, kun je oude patronen en overlevingsstrategieën loslaten. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt aangezet, waardoor je steeds meer in balans komt. Alles is altijd op zoek naar balans, ook het lichaam. Maar wanneer het te vol zit, raakt het uit balans. Door het op te schonen, ‘leger’ te maken, gaat de heftige lading van de ervaringen af en wordt de weg vrij gemaakt naar o.a. meer ruimte, rust en basisvertrouwen.

Wil je meer weten over de CREF-methode en hoe ik het inzet binnen mijn werk, klik dan hier.