Zonder dat we het weten lopen we jaren en jaren rond met oude stukken, onverwerkte situaties en onuitgesproken onderwerpen.
Dit werkt vaak ondermijnend voor onze persoonlijke en spirituele groei.
Doordat we hebben geleerd veelal de dingen in en met onszelf op te lossen, vergeten we of hebben we niet geleerd om dit bij een ander te checken of met een ander te delen.

Vaak hebben onuitgesproken onderwerpen meer impact op ons leven dan dat we ons kunnen bedenken of überhaupt bewust van zijn.

Zo ontmoette ik afgelopen week, na 25 jaar, mijn beste vriendin van de lagere school en het voortgezet onderwijs.
Het was een feest van herkenning. We deelden nog steeds dezelfde humor en ze bewoog nog op precies dezelfde manier als toen.
Tijdens het ophalen van mooie herinneringen en het bijpraten van de afgelopen 25 jaar, voelde ik de behoefte om onuitgesproken onderwerpen waar ik al die jaren flink last van heb gehad, bespreekbaar te maken.
Al die jaren had ik een enorm schuldgevoel met me meegedragen doordat we samen een ongeluk hadden gehad, waar ik ‘zonder kleerscheuren’ was uitgekomen, maar waarbij zij ernstig gewond was geraakt.
Door uit te spreken dat mij dit al die jaren had achtervolgd, kon er ruimte komen. Door haar in de ogen te kijken en te horen dat ze mij niets kwalijk nam en nooit had genomen, kon ik dit voor mezelf een plek geven en goed afsluiten.
Zij had nooit bedacht dat het ongeluk voor mij ook traumatiserend kon zijn geweest.
We waren beiden verrast en verbaasd en vroegen ons af waarom we dit nooit eerder naar elkaar hadden uitgesproken.
Na die enorme opluchting kan ik me niet voorstellen dat ik niet eerder contact met haar heb gezocht om dit ter sprake te brengen.

Elke dag is een prachtig moment om al je oude overtuigingen, je pijn en belastende bagage los te laten en te transformeren.

Welke dingen draag jij met je mee wat je wilt loslaten?
Naar wie heb jij nog onuitgesproken onderwerpen die je tot nu toe achtervolgen of verzwaren?
Wat wil jij vandaag/deze week voor jezelf nog uitspreken of afronden, zodat je vrijer en opener aan de dag van morgen kunt beginnen?