Weet jij eigenlijk wat je over jezelf denkt? Ben jij je bewust van de vliegensvlugge gedachten die door je hoofd schieten op het moment dat iets niet lukt of je een fout maakt?
Vaak zijn dit niet de meest liefdevolle gedachten die je over jezelf kunt hebben.
Maar omdat we veelal niet stil staan bij wat we precies denken en we alweer bezig zijn met het ‘volgende’, staan we niet stil bij dat stemmetje, die er altijd is, maar niet opgemerkt wordt.
Dat stemmetje dat fluistert ‘zie je wel dat kun jij niet’, je bent het niet waard, geef maar op, je zult het toch nooit kunnen. Dommerd’.

Dus hoe je ook je best doet om over die stem heen te roepen, uiteindelijk is de ondermijnende, ook wel saboterende stem, sterker.

Deze ondermijnende stem, hoe fluisterend ook, is altijd op de achtergrond aanwezig en is luider als jouw stem die zegt, ‘je kunt het, het gaat vast lukken, het komt goed’.

Toen ik heel bewust op zoek ging naar mijn ondermijnende stem en ik steeds bewuster werd van wat ze zei, was ik verbluft, soms geschrokken, soms verdrietig over wat ik hoorde en dus werkelijk dacht over mezelf. Ik had een behoorlijke vernietigende stem, die erg venijnig uit de hoek kwam. Achter alles wat ik dacht te gaan ondernemen, uitproberen, etc, hoorde ik ‘nee’. ‘Nee, dat gaat je niet lukken, dat is niet voor jou weggelegd, dat kan jij niet’. Maar vooral ‘kutwijf’, raakte mij enorm toen ik mezelf dat ‘hoorde’ denken. Dacht ik dit nou echt over mezelf?

Wanneer je je ondermijnende stem gaat ontdekken, zul je mogelijk ook de stem van je ouders of opvoeders terughoren en dat wat je vroeger te horen kreeg. De boodschappen die we vroeger hebben gekregen hebben we geïnternaliseerd en daar leven we nog steeds, op een vaak onbewust niveau, naar.

Maar dan zal het dus altijd zo blijven zul je misschien nu denken……

Het goede nieuws is dat dat gelukkig niet zo is! Het vraagt in eerste instantie om je bewustwording.

  • Wat denk ik werkelijk over mezelf?
  • Wat zegt mijn ondermijnende stem?
  • Waar heb ik die stem/boodschap eerder gehoord of opgepikt, eerder in mijn leven?

Ooit heeft dat stemmetje je geholpen. Het heeft er voor gezorgd dat je je aan de regels hield, het hielp je je best te doen, het hielp je om het uiterste uit jezelf te halen, op het recht pad te blijven, om geliefd of geaccepteerd te worden, erbij te horen, alert te blijven zodat je veilig was, je te beschermen tegen teleurstelling, etc.

  • Wat was vroeger toen je klein was, het doel of de taak van jouw ondermijnende stem?
  • Wat heeft het jou gebracht?

Ik zeg niet dat dat altijd positieve dingen waren, maar voor toen en in die situatie was dat blijkbaar nodig. Vroeger als kind kon je niet kiezen en geloofde je dat wat je hoorde of wat je voorgeleefd zag.
Nu, kan het anders!

En de eerste stap is om je je bewust te worden van wat je werkelijk over jezelf denkt, wat dat stille stemmetje zegt. Dus op momenten dat iets mis gaat, iets je niet lukt, dat je emoties voelt in een bepaalde situatie, neem dan even de tijd om werkelijk te luisteren.
Op het moment dat die onbewuste stem, bewust wordt, kan er al zoveel veranderen.