Welke behoefte wordt op dit moment niet vervuld in jouw leven? Wat komt erbij je op wanneer je wordt gevraagd wat je behoefte NU is?

Zeer geregeld valt er dan een lange stilte en weet degene die bij me voor een CREF-behandeling komt, deze vraag niet voor zichzelf te beantwoorden.

Daar waar er vroeger niet of nauwelijks in je behoeften is voorzien, kan het in het heden lastig zijn om hiermee verbinding te maken.

We zijn vaak al heel vroeg in ons leven geconfronteerd met het feit dat je niets mocht wensen; kinderen die vragen worden overgeslagen. Vooral niet egoïstisch zijn, maar juist de ander boven jezelf plaatsen door eerst de behoeften van de ander op te vullen.
Het kan zijn dat er altijd voor je werd bepaald, zodat je het contact met je eigen wensen, verlangens en grenzen bent verloren.
Wanneer je merkte dat jouw behoefte de ander ‘pijn’ deed, ‘kwetste’ of ‘verdrietig’ maakte, werd het steeds normaler om je eigen behoeften naar de achtergrond te schuiven, zelfs zover dat je er op volwassen leeftijd niet meer bij kunt komen.

Als je eens kijkt naar de volgende basisbehoeften…….. hoe gevuld zijn ze op dit moment in/voor jou?

  • Ik weet…. (schoolkennis, boekenkennis, kennis over je verleden en je herkomst, intuïtie, levenservaring, etc)
  • Veiligheid …. (hoe veilig voel je je, hoe veilig maak je het voor jezelf, waar haal je je veiligheid vandaan, etc.)
  • Mijn lijf …..(wat heeft je lijf nodig, sport/beweeg je voldoende, de juiste voeding, seks, alcohol/drugsgebruik, ontspanning, etc.)
  • Ik ben mezelf ….. ( wie ben jij zonder alle verwachtingen die je voelt of hebt gevoeld, wie ben je werkelijk)
  • Ik groei….. (nieuwe dingen durven uitproberen, op onderzoek uitgaan, ik heb het nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan etc.)
  • Trots…. (hoeveel erkenning en waardering geef je aan jezelf, geef je jezelf wel eens een complimentje, voel je je afhankelijk van een compliment van een ander etc.)

Wat komt er bij jou omhoog bij het lezen hiervan?
Hoe zou het zijn als je voelt en durft aan te geven waar jouw behoefte ligt, zonder dat de angst om afgewezen te worden, je belemmert?

Hoe kom je weer in verbinding met jouw behoeften, wensen en verlangens?

  • Schrijf eens zonder censuur alles op wat je wenst, of het nu realistisch of niet. Wanneer er een kritische stem spreekt, negeer dat even en ga door met ongenuanceerd opschrijven van dat wat er bij je opkomt. Wanneer je het terugleest, voel dan eens wat het met je doet. Welke oordelen kom je tegen en welk gevoel heb je bij het lezen van je behoeften?
  • Vraag jezelf een paar keer per dag ‘wat is je behoefte op dit moment’? Neem dan ook echt even de tijd om te luisteren naar wat er omhoog komt. Schuif het niet meteen terzijde, maar vraag jezelf of dit iets is wat nu op dit moment mogelijk is. Soms is het niet mogelijk, maar het belangrijkste is dat de behoefte wordt ‘gehoord’ en serieus genomen.
  • Vraag eens aan je partner wat zijn/haar behoefte op dit moment is. Je kunt elkaar hiermee helpen weer in contact te komen met dat waar je behoefte aan hebt.
  • dat wat er nu tijdens het lezen bij je opkomt………………..

Laat je vooral niet ontmoedigen, het kan even duren voordat je je ‘behoeftenstem’ weer kunt horen. Maar door er mee bezig te zijn, het uit te nodigen door bovenstaande punten te doen, krijgt het de ruimte om te spreken.

De volgende stap is dan om er naar te DURVEN luisteren en er naar te handelen………………..

Mocht je hiermee worstelen en in je eentje niet uitkomen dan kan de CREF-methode je helpen je weer te verbinden met jouw basisbehoeften en deze alsnog voor en door jezelf op te leren vullen.