Welke vraag durf jij niet te stellen, welke actie durf je niet uit te voeren, welke droom durf je niet te volgen, welke gedachte durf je niet uit te spreken
Omdat je bang bent dat je daarop zal worden afgewezen?

Ken je dat, dat je niet je volste potentie leeft, omdat je je aanpast aan de ander? Dat je je klein houdt, anders voordoet, niet het achterste van je tong laat zien, uit angst dat je buiten de groep valt?
Of dat er de kans bestaat dat dat grote consequenties heeft voor het wel of niet houden van je relatie?
Wanneer je je hier bewust van wordt, zal je merken dat dit continue aan de hand is.
Toch maar mee, terwijl je geen zin of energie hebt. Toch maar ja zeggen, maar je voelt ‘nee’. Toch maar sommige woorden inslikken, terwijl jouw waarheid anders is als die van de ander. Toch maar mee naar die borrel met je collega’s, anders vinden ze je misschien raar. Toch maar niet te uitbundig gekleed gaan, anders is er kans dat je wordt uitgelachten.

Als je een voorbeeld van jezelf zou pakken, welke komt dan als eerste bij jou op? Sta er maar even bij stil, voel maar waar dit voorbeeld jou raakt, op welk stuk jouw angst voor afwijzing zit.
……………………………………………………………
…………………………………………………………..

Gedurende ons leven, zijn er zo vaak momenten dat we niet trouw zijn aan onszelf, aan onze ideeën, onze gevoelens, onze verlangens, onze diepste wensen, uit angst voor die afwijzing. We bewegen veelal onbewust, constant in het web van afwijzing en de angst voor afwijzing. Het houdt je gevangen en weerhoudt je om voluit te leven.

En het meest pijnlijke misschien wel is dat je dat dus zelf in stand houdt.

Door je bewust te worden van die momenten waar je angst voelt om eventueel afgewezen te kunnen worden en dus waar je niet trouw bent aan jouw diepste ingevingen, verlangens en impulsen, maakt dat zichtbaar wordt wanneer en hoe vaak je dit eigenlijk doet. Wanneer je hier vervolgens met mededogen en een zachte blik naar jezelf naar kunt kijken en kunt aankijken daar waar je bang voor bent, maakt al dat je openheid creëert om eventueel anders te gaan kiezen, te doen of juist te laten.